Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Тук ще намерите много качествена музика (българска и чуждестранна) от края на 20-ти век. Оригиналите естествено са били грамофонни плочи, магнитофонни ленти или касети. Затова качеството на различните записи може да варира и да не е чак толкова добро, за което молим да бъдем извинени. За да свалите даден албум - копирайте адреса, изписан над обложките, и го сложете в браузера си! Малко мудния начин на сваляне е благодарение на неадекватните действия на администраторите на блог.бг, които премахнаха възможността да се слагат хипервръзки "за улеснение на потребителите". MОЛИМ АКО НЯКОЙ ОТ ЛИНКОВЕТЕ НЕ РАБОТИ - ОСТАВЕТЕ НИ ЛИЧНО СЪОБЩЕНИЕ ЗА ДА БЪДЕ ОПРАВЕН ВЕДНАГА!!! И така напред към най-стойностната музика, създавана някога!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Here you will find lots of good music (Bulgarian and foreign) from the late 20th century. The originals were vinyls, tapes or cassettes. Therefore, the quality of different records may vary and is not so good. To download an album - copy the address over the covers and put it in your browser! The slow way to download is due to the inadequate actions of the administrators, which have eliminated the possibility of putting hyperlinks! PLEASE IF ANY LINKS DOES NOT WORK - LEAVE PERSONAL MESSAGE TO US TO FIX THEM IMMEDIATELY!!! Let's go to the the most valuable music ever created!
Автор: oldbgrecords Категория: Музика
Прочетен: 2920048 Постинги: 2662 Коментари: 482
Постинги в блога от Септември, 2010 г.
2  >  >>
Пускаме една плоча на Тодор Колев от времето, когато доста заблудени хора (в това число и самия Тошко Колев) ходеха по разни "сини" митинги и проповядваха разни "сини" идеи като по този начин мислеха, че ще ни докарат по-добро управление. Е всички виждаме до къде ни докараха, а Тодор Колев вече има съвсем друго мнение за политиката и се срамува от тези си изявления. Не се срамува обаче от музиката си, включително и от въпросната плоча (може би само от обложката и). Чуйте я:

image
Категория: Музика
Прочетен: 3162 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2012 23:27
Сменяме рязко стила, държавата и епохата. Ще чуете 2 песни на чилийския певец, поет, театрален режисьор, преподавател и активен политически деец Виктор Хара (Vнctor Lidio Jara Martнnez). Плочата от която са свалени е антикварна рядкост и навремето излезе с книга за самия творец издадена от издателство "Христо Г. Данов" - Пловдив. Всъщност имаше цяла поредица от такива книги с плочи озаглавена "Поети с китара". Виктор Хара е роден в малко градче в близост до Сантяго в бедно селско семейство. Бащата напуска семейството, когато Виктор е още малък, а майка му умира когато е на 15 години. Записва се в семинарията да учи за свещеник, но напуска църквата, за да се запише в армията. След няколко години се завръща у дома и се посвещава на музиката и театъра. Виктор Хара започва да се занимава с фолклорна музика през 50-те години на XX-ти век, първите си записи прави през 1966-та година, а през 1970 се отдава изцяло на музикална кариера. Взима активно участие в кампанията за президент на Салвадор Алиенде - изнася безплатни концерти и извършва благотворителна дейност, споделя възгледите на Народния Съюз (Unidad Popular), който издига кандидатурата на Салвадор Алиенде. През 1970 Алиенде печели изборите и е избран за президент на Чили, но успява да се задържи на власт само 3 години. На 11 септември 1973, военните с помощта и поддръжката на САЩ завземат властта с преврат. На 12 септември Виктор Хара е арестуван и откаран заедно с хиляди други затворници на стадиона в Сантяго (по-късно същият този стадион е преименуван на негово име). Следват побои и изтезания, при които са счупени костите на ръцете и ребрата му. Неговите похитители подигравателно му предлагат да свири на китарата си със счупени ръце. Той не свири, но пее. Бива разстрелян на 15 септември. Разрешават на жена му да прибере тялото му и след погребението тя тайно напуска страната. Хара написва последното си стихотворение през тези три дни на стадиона и успява тайно да го предаде на приятел.


image

image
Категория: Музика
Прочетен: 1490 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.03.2013 11:50
Представяме ви нещо по-различно, но също така рядко откриваемо както всичко, което споделяме с вас. Групата "ТермУс" е една от групите на Емил Трифонов (Кембълът). Той е български телевизионен и радиоводещ, известен с нестандартното си и предизвикателно поведение в преките си предавания, което му създава славата на „българския Хауърд Стърн“. Също така, Кембълът се изявява и като поет, художник, музикант в различни периоди от живота си. Загива на 17 март 2007 година при тежка автомобилна катастрофа на булевард „Цариградско шосе“ в София, докато пътува в автомобил, управляван от водач в нетрезво състояние (с 1,2 промила алкохол в кръвта). Албумът, който ви представяме е издаден през 1995 година, а стилът им на свирене е неопределен (поне за нас). Определено обаче е интересен и ще допадне на голяма част от вас (поне за рокаджиите съм сигурен). Ако някой прояви интерес ще качим и останалите албуми на групата, както и албумите на "Тутакси" и соловите проекти на Кембълът. Засега чуйте:


image
Категория: Музика
Прочетен: 1822 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.05.2012 23:26
Пак минаваме на българска вълна. Предлагаме да чуете втората плоча на братя Аргирови. Както личи от обложката в записите участват Кирил Иванов, Иван Лечев, Иван Платов, Иван Николов и Стефан Първанов. Съдържа едни от най-известните хитове на дуета  - "Пролетна умора (Как си ти)", "Залез", "От понеделник - няма шега" и др. Стилът е модерното тогава ритмично диско. Приятно слушане!!!


image

image
Категория: Музика
Прочетен: 1734 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.03.2013 11:48
Да, това е Mungo Jerry по време на рецитала им на фестивала "Златния Орфей". Плочата е уникална освен с ценния концерт и с пълната с грешки обложка. Погледнете внимателно описа на песните на английски и ще видите за какво става въпрос. Интересното е, че при пристигането си в България за участието си, музикантите от групата категорично отказват да облекат костюми и вратовръзки, каквито били изискванията. Наистина щеше да е интересно да гледаш хипари с костюми... И понеже с костюми или без - не можем да ги видим, остава ни да ги чуем.


image
Категория: Музика
Прочетен: 2421 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 23.04.2012 16:55
Понеже сме на вълна "Мелодия на годината", предлагаме ви още една плоча от поредицата - тази от 1981г. Тук ще намерите популярни песни както от поп, така и от рок музиката на България от този период. С пълно право можем да го наречем един от най-продуктивните и качествени музикални периоди от развитието на българската музика изобщо.
Ще се убедите сами като чуете:


image
Категория: Музика
Прочетен: 2431 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.05.2012 23:15
"Мелодия на годината" - спомняте ли си този конкурс? Всеки месец имаше своя песен и на края на годината и по-точно в началото на следващата се излъчваха всички 12 песни по телевизията. Тогава се оценяваха и се определяше коя ще е мелодия на годината. Притежаваме доста от плочите "Мелодия на годината". Първата е някъде от 1967-ма. А защо решихме да започнем с 1979? Ами защото една песен от конкурса има много интересна съдба. Става въпрос за "Спомен за часа по пеене" на Тоника. Тя е дисквалифицирана от конкурса. Не за друго а заради едно турне на групата във Виетнам, на което Ева (солистката) се изказва не много ласкаво за социалистическата система. Прави го защото от авиокомпанията Аерофлот и загубват багажа. Понеже Ева си е с голяма уста (както сама казва), "ласкавите" думи към Аерофлот преливат и към соц. системата изобщо. И си изпросва забрана да пее за около две години. Така на конкурса "Мелодия на годината" през 1979 на практика участват 11 а не 12 песни. Явно плочата обаче е издадена няколко месеца преди гафа, затова въпросната песен е включена в нея.


image
Категория: Музика
Прочетен: 1808 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2012 23:07
Представяме ви една малка плоча на трио "Обектив", излязла през далечната 1979 година. Триото е известно с това, че оттам стартират много наши известни певици - Маргарита Хранова, Мими Иванова, Катя Филипова, Кичка Бодурова, Мая Нешкова и др. Плочата е в малък тираж и затова смятаме, че е ценна.
Особено с кавъра на Boney М - Brown girl in the ring


image
Категория: Музика
Прочетен: 4012 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 17.04.2012 12:28
07.09.2010 09:27 - Неделя '89 (1990)
Плочата, която ви представяме днес е истинска находка. Особено за феновете на по-твърдата музика. Именно тези фенове помнят със сигурност предаването, което се излъчваше по програма "Хоризонт" на Българското радио - Неделя "88 (годината се сменяше според годината в която вървеше предаването). Така, че през 1989 прдаването се казваше Неделя "89, през 1990 - Неделя "90 и т.н.  Излъчваше се до 1993-94 някъде. А в началото даже се казваше Събота "88. Както и името показва, предаването първо се излъчваше в събота, а след това в неделя, затова му се смени името и така си остана до края. Започваше в 22:05 след новините и сършваше в 23:30. Водещите пускаха само твърда и тежка музика и това беше едно от първите предавания по радиото с такава музика, да не кажа и първото. Плочата, издадена от Балкантон включва най-известните метъл-парчета от 1988 година, представени в предаването. Всъщност плочата представлява едно цяло предаване Неделя "89 съдържащо всички сигнали, шапки и рецензии от водещите така, както е вървяло по радиото. Естествено не бива да подминем и самите песни на Тестамент (Testament), Бон Джоуви (Bon Jovi), Меноуор (Manowar), Металика (Metallica). Затова именно плочата е ценна и ви я предлагаме да я чуете.

https://turbobit.net/yfnoz3csci0e.html

image

image
Категория: Музика
Прочетен: 3729 Коментари: 2 Гласове: 2
Последна промяна: 19.11.2018 23:11
Плочата се казва "Музикална стълбица 1", но както виждате това е втората плоча от поредицата. Но е първата в която водещият Йордан Георгиев представя песните. Тук са събрани най-слушаните композиции от 1984 година от всякакви стилове и държави. Соцмузиката без която не е можело да мине предаването както знаете е представена от унгарската група Доли Рол. Името е игра на думи с "Рок енд рол" и името на вокалистката Доли. Освен това ще чуете Куин (Queen), Дийп Пърпъл (Deep Purple), Форинър (Foreigner) и още една група от соц. държава - Пудис (Puhdys) oт ГДР. Поп музиката е представена от Майкъл Джексън (Michael Jackson), Лора Бранигън (Laura Branigan), Стиви Уондър (Stevie Wonder), и др. Ето я и плочата:


 image
Категория: Музика
Прочетен: 5423 Коментари: 4 Гласове: 1
Последна промяна: 07.05.2012 12:26
След "Пулсиращи ноти" няма начин да не пуснeм и "Музикална стълбица" с водещ Йордан Георгиев (Данчо Стълбицата). Двете предавания бяха най-слушаните по онова време по програма "Хоризонт" на Българското радио. Затова и плочите, които излизаха с песните от двете предавания се радваха на огромен успех - там звучаха най-новите композиции от албумите излезли през съответната година. Затова смятаме да пуснем всички плочи от поредиците, но постепенно. Засега се насладете на първата плоча от поредицата.


image
Категория: Музика
Прочетен: 2924 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2012 20:37
Дойде ред и на третата плоча от поредицата "Пулсиращи ноти". Компилацията съдържа композиции от 1984-1985 година, звучали в предаването и представени от Тома Спространов. Както вече бяхме споменали, тогава имаше нещо като правило винаги да има в предаванията и песни от социалистическите страни. И в тази плоча е така разбира се - включена е песен на съветския изпълнител Юрий Антонов. Останалите по-известни изпълнители намерили място в сборния албум са Фреди Меркюри (Freddie Mercury), Адриано Челентано (Adriano Celentano), Брайан Адамс (Bryan Adams), Пол Йънг (Paul Young) и др. Включена и известната (тогава и сега) песен "Жив е живота" (Live Is Life), изпълнена от дует Старго (Stargo). Приятно слушане!!!


image
Категория: Музика
Прочетен: 2152 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2012 20:37
Днес ви представяме втората плоча от поредицата "Пулсиращи ноти". Както казва водещият Тома Спространов в началото на записа, тя "отново е адресирана към привържениците на домашната дискотека". Малко странна дискотека според нас при положение, че в компилацията са включени имена като Карат, Круиз и най-вече ДИО. Нека песента на ДИО - Ние свирим рок (We rock) бъде поздрав към всичките му фенове. Както знаете неотдавна Рони Джеймс Дио ни напусна. Но това, което остави той след себе си винаги ще живее в сърцата на всеки един истински рокаджия. Достатъчно е само да споменем групите в които е участвал: Elf, Rainbow, Black Sabbath, DIO, Heaven and hell.
...но да чуем вече цялата плоча!!!


image
Категория: Музика
Прочетен: 4461 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 04.05.2012 20:36
"Е, да. И едно вечерно предаване може да стане дневно и дори утринно при положение че се запише на грамофонна плоча."
Така започва автора Тома Спространов първата плоча съдържаща хитове от 1983-та представени в предаването "Пулсиращи ноти". Интересно е да се отбележи, че по времето когато е издавана плочата и е вървяло предаването е трябвало в него задължително да присъства музика от СССР или поне музика от някоя социалистическа страна, наред с останалите песни. Това много ясно личи от самата плоча - има и съветска песен, и песни от социалистически страни. Всичко е много умело подбрано. Приятно слушане!!!


image
Категория: Музика
Прочетен: 2939 Коментари: 1 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2012 20:35
А сега де! Световна естрада! Много интересна плоча! Едно от добрите попадения на Балкантон и то от 1970-та година. Като малки се спуквахме да я слушаме, без да разбираме нито кой пее, нито какво, нито как се казват песните. Айде имената на песните са написани на обложката (преведени на български), обаче изпълнителите липсват!!! Всъщност впоследствие разбрахме, че песните от тази плоча са взети от компилацията Top of the Pops. Издадени са 2 плочи от които неизвестен музикален редактор е подбрал тези записи, които сега ще чуете. Тоест от 2 плочи е направил една.
Нека сега чуем каква е била Световната "естрада" през 1970-та. Няма що - голяма "естрада" са Mungo Jerry и особено Deep Purple...


image
Категория: Музика
Прочетен: 4489 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 04.05.2012 17:19
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: oldbgrecords
Категория: Музика
Прочетен: 2920048
Постинги: 2662
Коментари: 482
Гласове: 687
Календар
«  Септември, 2010  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Блогрол
1. link