Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2009 13:21 - Лили Иванова - една звезда в небето над Париж /Lili Ivanova- une еtoile dans le ciel de Paris
Автор: skribezium Категория: Туризъм   
Прочетен: 17714 Коментари: 26 Гласове:
0

Последна промяна: 16.01.2009 08:18


Една звезда в небето над Париж 
 
Une йtoile dans le ciel de Paris        Si vous souhaitez que cette page soit traduite en 
     langue franзaise : 
  http://translate.google.com/
     La   traduction est approximative. 
   
          Парижката зала „Олимпия” е пулсирала с Едит Пиаф, Далида, Мирей Матийо, Шарл Азнавур, обливала се е в потното чело на Джони Холидей, плакала е с китарата на Джими Хендрикс, люляла се е с южноамерикански ритми и азиатски тайнопения. Световни имена са минали оттук, а всеки изпълнител е мечтал да покори този музикален Олимп.        Идва и звездният час на Лили Иванова. Зала „Олимпия” в Париж я очаква. С препълнена двехилядна зала, с множество почитатели от Франция и разпилени българи по света.        На 9 януари 2009 година една звезда ще блесне в небето над Париж.        Бруно Кокатрикс би се превъртял няколко пъти във вечното си ложе, за да потърси сметка от самия себе си – защо досега този глас не е бил тук?        Предчувствам аплаузите, скочилата на крака публика, многобройните и непрекъсващи „Браво!”
       Усещам звездния
миг на Лили! Чувствам и моята гордост за самия себе си, за нашата България!        Една звезда блести в небето над Париж! ………………….       Предлагам ви да чуете песента на Лили, която се    
      нарича „Звезда”.
      Посетете  и официалния сайт на зала „Олимпия”- 
      Париж: http://www.olympiahall.com/

          image




Тагове:   париж,   небето,   еtoile,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. rummi - Лили е
04.01.2009 14:17
истинска звезда!
цитирай
2. bizcocho - :))))))))
04.01.2009 15:13
Лъч във вечността ще бъде Тя! За мен тя ще си остане любовта на,която никога няма да изневеря!
Ех,защо не живея в Париж! / това е единственият ми миг на "това" желание и той ще свърщи с нейното пребиваване там /. Не веднъж съм била на нейни концерти. Винаги ще ми се иска да присъствам на тези,на които не мога!
Прекланям и се!!! Гордея се с таланта и,който не отстъпва и на крачка назад от световните такива,даже в някои случаи,според мен, ги и "прекрачва"
Влагодаря за постинга ти! Невероятно удоволствие е за мен!
цитирай
3. melsun - :))
04.01.2009 15:22
Крайно време беше! Даже се чудех как досега не е пяла там!
цитирай
4. анонимен - Радвам се, че има толкова много м...
04.01.2009 16:30
Радвам се, че има толкова много млади хора, които намират пристан в творчеството на ЛИЛИ ИВАНОВА. Това е нейният път към БЕЗСМЪРТИЕТО. Днес ЛИЛИ е идол на 4 поколения. Дано успее следващите години да се завърти в световните медии, за да може целия свят да се наслади на тозе ТАЛАНТ, на това ЧУДО, на тази ЖЕНА, която няма равна на себе си. Дано Париж стане трамплин на ЛИЛИ към най-големите световни сцени където винаги е било мястото и. Българи, гордейте се, че имаме ЛИЛИ ИВАНОВА, тя е част от всички нас и нашето лице пред света.
цитирай
5. cornflower - Благодаря на Лили!
04.01.2009 21:12
Гордост за България на фона на общия срам, който изживяваме в момента..
цитирай
6. iliada - Най -после
04.01.2009 23:19
да усетя нормално отношение към творчеството на такава изключителна певица и невероятна жена!
Поздравления за постинга!:)
цитирай
7. tini4 - Благодаря за прекрасният постинг...
05.01.2009 02:09
Лили Иванова е българска звезда, достойна за почит и възхищение! Несравним глас, чувство и стил... Един живот отдаден на музиката с любов!
Поздрави!
цитирай
8. compassion - А, не знаех. Прекрасна изненада.
05.01.2009 13:55
Ако някой от българските певци заслужава такава чест след толкова години упорит труд, това е тя. Четох едно нейно интервю във естник "Доктор" и бях изумена от мъдростта й. Мислях я за един певчески талант, раздаващ себе си от цялата си душа, но когато прочетох какво мисли за други важни неща в живота се изненадах колко много е порасла за годините, откакто не съм я слушала. Сигурно затова така вълнува хората, защото е истинска.
цитирай
9. postcardsavangard - Старите хора са казали:
06.01.2009 16:33
"По-добре късно, отколкото никога!"
Признанието на нашата прима на Българската естрада закъсня, залата не е с този престиж преди продажбата на новите собственици, но все пак славата е й е непреходна.
Радвам се от сърце, че поканиха Лили!
Прекланям се пред нейното творчески гений и младежки дух. Желая й успехи и жизнено и творческо дълголетие!
Благодаря ти за постинга!!!
цитирай
10. allbi - Поздрав за постинга :)
07.01.2009 09:34
От една луда фенка но Лили ...
Закърмена и израснала с песните й...:)))
И винаги съм се гордяла с това,
макар да избягвам вече да се включвам там
където се гаврят с нейната личност ....
В началото го приемах твърде лично, но
сега просто са ми жалки мислещите по тази начин...
цитирай
11. sofiya - Браво за Лили!
08.01.2009 14:28
Тя наистина вече е от световна величина, културна, артистична, поетична...ами примадона на българската естрада. Страхотно е, че ще оглази зала "Олимпиа". Мъничко по-слаб е гласът й в момента отпреди, но пък компенсира с изискан музикален ансамбъл и културно пеене. Тя ни е българската Тина Търнар. Да ни е жива и здрава и поздравления за постинга!
цитирай
12. анонимен - Лили Иванова да прибави още един ...
09.01.2009 15:05
Лили Иванова да прибави още един хубав успех на вече много богатата си кариера и публиката на „Олимпия” да се зарадва.

о. Даниел Жилие
цитирай
13. skribezium - Емисари на Стинг при Лили Пр...
10.01.2009 12:40
Емисари на Стинг при Лили

Продуцентите на Стинг, Елтън Джон и Марая Кери дойдоха на крака в Париж за концерта на Лили Иванова. Емисари от "Юнивърсъл мюзик груп" се заинтересували от шоуто на БГ примата и дори си запазили ложа в зала "Олимпия".
Досега никой български певец не бе заинтригувал най-голямата звукозаписна компания в света. "Може би искат да я издават и затова са тук", коментираха българи във френската столица.
Най-много билети за концерта са купени в Брюксел и София, обясниха организаторите.
Почти целият екип на еврокомисар Мeглена Кунева бе очакван за шоуто. Да аплодират на живо Лили до Париж долетяха Георги Христов, Мишо Белчев и Графа. Певицата бе настанена във ВИП хотелски апартамент с таван, висок 4 метра, и стени изцяло в огледала.

Боряна КОЛЧАГОВА

цитирай
14. skribezium - Драги почитатели на нашата звезда ...
11.01.2009 11:23
Драги почитатели на нашата звезда Лили!
В следващите няколко коментара към постинга ми ще копирам и поставя тук отзиви от концерта на Лили в зала "Олимпия". Помогнете ми и вие, за да направим този постинг по-добър.

Първият коментар, който поставям е от вестник"Стандарт" от 11.01.2009 г. на Мартин Карбовски.

Два часа публиката пя и танцува с поп примата
Лили с триумф в “Олимпия”
Българската общност от цяла Европа ликува в Париж

Мартин КАРБОВСКИ
"Олимпия" се оказа тясна за младите българи емигранти, дошли от всички краища на Европа, за да чуят Лили Иванова. Концертът започна точно пет минути след 20 часа, каквато е традицията в залата. Публиката посрещна голямата певица на крака и не седна почти през цялото време. Подът се тресеше от ритъма на танцуващите сънародници. Сред меломаните имаше още французи, белгийци и много смесени двойки. Българки бяха довели чуждестранните си половинки, за да видят и чуят чудото. Феновете крещяха Lili je t'aimе ("Лили, обичам те"), а тя им отговаряше на френски: "Щом е така, оставам във Франция!"
Всяко парче превръщаше зала "Олимпия" в зона на турбуленция. Хората от предните редове се хванаха за седалките, за да не бъдат ответи от уникалния глас и чар. Публиката аплодираше всяка реакция на Лили. Дори нейното спъване стана обект на овации. Лили коментира: "Всекиму може да се случи да падне, но важното е как ставаш!", и всички избухнаха в аплодисменти.
Точно в 22,10 ч, просроченото време, дадено от управата на "Олимпия", Лили Иванова застана сама пред червената завеса. Така, както са го правили "Бийтълс", Мадона и "Ролинг стоунс". В "Олимпия" бисът е винаги само един. Но зрителите станаха свидетели как Лили и мениджърите преговаряха в кулисите за допълнителни хитове. На възгласите "още" обаче остана само тя - в кръга на прожектора.
Минути след това Лили Иванова се разплака в гримьорната си. Напрежението и успехът я развълнуваха до сълзи. Нейните първи изречения бяха: "Щастлива съм, че аз и моята публика показахме какво можем. Невероятното се превърна в събитие".
Повече от половин час преди да гръмнат шампанското, примата стоя сама в гримьорната си, за да се успокои. Там бе допуснат само продуцентът й от Брюксел Стефан Зашев. До късно пред входа на артистите на зала "Олимпия" стояха почитатели, които чакаха Лили да излезе, за да си вземат автографи на купените от тях дискове, плакати и календари. Те се задоволиха с подписите, които Лили даваше и през прозореца на мерцедеса й. По-късно групата фенове пресрещна за снимки Оги Енев, Бисер Иванов и Орлин Цветанов - триото на Лили, което се справи блестящо на концерта.
Големите неонови червени букви LILI IVANOVA над входа на зала "Олимпия" бяха свалени вчера. Работникът, който ги демонтираше, каза: "Беше прекрасна! Очакваме още българи в "Олимпия".



цитирай
15. skribezium - Вестник "24 часа"-11.01.2009 г.
11.01.2009 11:43
Лили Иванова падна на сцената, но продължи да пее
„Hа всеки може да се случи да падне, важното е да успееш да се изправиш”, шеговито излезе от положението Лили Иванова на концерта си в парижката зала “Олимпия” в петък вечерта.
В края на 2-часовото си изпълнение тя падна на сцената, но бързо се изправи и продължи да пее.
Българи от Ню Йорк до София се стекоха в петък вечер в митичната "Олимпия", за да станат свидетели на едно събитие, за което ще има да говорят дълго време. "Хора като Лили обединяват и крепят нацията", гръмко коментираше часове преди концерта неговият основен организатор Стефан Зашев. Парижкият спектакъл на примата го доказа на практика.
Едва ли скоро във френската столица стотици българи са били така единни в желанието си да заявят на висок глас, че са от България. Минути преди началото на концерта наши сънародници се снимаха с огромния, светещ в червено, надпис Lili Ivanova на входа на "Олимпия", като най-голямата парижка забележителност.
Градусът на вълнението допълнително вдигаха спекуланти, които продаваха на черно билети за шоуто на цена от 80 евро. Пропуски за по 50 евро обаче все още се намираха на касата.
Залата побира 2000 души, а за концерта на Лили над две трети от местата бяха заети.
"Когато българин разкопа гроба на Чарли Чаплин, се срамувах да кажа откъде съм, но след този концерт как да не съм горд, че съм българин", не скри възторга си художникът Никола Манев, който бе довел със себе си френски приятели. Така направиха доста от българите, любопитни да проследят реакцията на французите. Случайно попаднали поданици на Саркози едва ли е имало, но тези, които видяха и чуха Лили Иванова на живо от култовата сцена, без да разбират нито дума от текстовете на песните й, възкликнаха:
Боже, каква жена, каква енергия!
Още след второто парче някой от предните редове дори се провикна: Лили, je t'aime! (фр. - обичам те).
А на българските зрители не им трябваха допълнителни стимуланти. Още с появата на звездата на сцената скочиха на крака, скандирайки: Лили, Лили! Тя наистина заслужи любовта на публиката с безпрецедентно раздаване в продължение на два часа и половина.
От първите редове ръкопляскаха Георги Христов, Графа и съпругата му, Иля Резник, руски поет, автор на текстове на Алла Пугачова и на хитовете на Лайма Вайкуле “Ещё не вечер” и “Вернисаж”, специално пристигнал от Москва. На края на концерта той излезе на сцената и поднесе на Лили огромен букет. Тя искрено му се зарадва и го представи пред публиката.
В залата бяха още дуетната половинка на Стунджи Елица, зам.-министърът на културата Надежда Захариева, семейство Михаил и Кристина Белчеви.
Лили изпя някои от най-новите си парчета, но почерпи феновете и с "Камино", "Детелини" и "Панаири". Общо 24 песни на български прозвучаха от сцената на "Олимпия". Без нито минутка почивка (ако не броим секундите, в които хапва мед на сцената и се пръска с парфюм) тя не спря да пее, да подскача и да се раздава.
След шоуто най-запалените й фенове я чакаха за автограф близо час пред служебния вход на "Олимпия" на минус 10-градусов, незапомнен за Париж студ.
Парижката нощ на Лили Иванова продължи в салон "Равел" на легендарния хотел "Льо гран интерконтинентал", където отбрани гости я посрещнаха на крака с аплодисменти. Домакини на изисканото парти бяха организаторът на концерта Стефан Зашев и бизнес дамата Лили Червенякова - близка приятелка и меценатка на своята именита адашка.
"Напрежението беше огромно. Толкова съм изтощена, че просто нямам сили да говоря", уморена, но видимо щастлива, след полунощ Лили най-сетне се добра до една от масите в "Льо гран", където вечеря в компанията на Стефан Зашев. Според негови приятели организирането на концерта на първия български изпълнител в най-старата действаща зала във Франция му е коствало 10 килограма от теглото.
ИРИНА АСИОВА
НАШ ПРАТЕНИК В ПАРИЖ

цитирай
16. skribezium - Коментари за концерта на Лили
11.01.2009 12:56
http://blog.millionaire.bg/
цитирай
17. skribezium - Концерта на Лили Иванова в зала &...
11.01.2009 13:00
Концерта на Лили Иванова в зала "Олимпия" в 7 части

http://www.youtube.com/watch?v=4njId34EECc
цитирай
18. bizcocho - :)
11.01.2009 14:28
Благодаря за линковете!!!!
цитирай
19. cornflower - Една българска звезда над Париж!
14.01.2009 20:55
Благодарим ти, Лили!
цитирай
20. skribezium - Лили Иванова: "Не аз, а България бе в зала "Олимпия"
16.01.2009 08:21
Интервю на Лили Иванова - вестник "Стандарт"-16.01.2009 г.

Концертът в “Олимпия” е върхът на кариерата ми

Най-мъчно се понася чуждо щастие

Завистта и злобата няма да ме сринат, категорична е Лили Иванова

Във вторник, шест дни след концерта си в парижката зала "Олимпия", Лили Иванова казва, че за първи път е успяла да се наспи. Огромното вълнение и напрежение не са й давали да затвори очи дни наред. Странно, но след изявата си в сърцето на френската столица най-голямата наша певица бе качена на Кръста Христов в родината си. Оценките за концерта й бяха между "Осанна" и "Разпни го". Тези, които са били там, не криеха възторга ни, някои тук го омаловажаваха и дори заклеймяваха. Ето я истината през погледа на самата Лили Иванова.

Исак Гозес
- Г-жо Иванова, как се стигна до този концерт, който възбуди толкова страсти?
- Предложението дойде преди година и половина от г-н Стефан Зашев, българин, който живее в Брюксел. Решихме да го запазим в тайна до окончателното решение. Защото зала "Олимпия" си има железни закони. Там не всеки може да отиде. Първото изискване е певицата или певецът да пеят на живо. Не се допускат никакви плейбеци. Освен това трябваше 18 месеца да чакам за дата. Всичко там е пълно с години напред. Предложиха ми 9 или 10 януари. Избрах 9-и. Странно, но ръководството въобще не се заинтересува на каква възраст е певицата.
Идеята се роди, но аз не бях сигурна дали концертът ще стане. Французите трябваше да направят своите проучвания. В началото не бяха съвсем категорични, че ще се съгласят. След като влязоха в сайта ми, подготвиха дебело досие, чуха мои записи, тук дойде копродуцентът Антоан Ремельо. Той слуша концерта ми в НДК и тогава окончателно се реши моето участие. Ако той беше казал "не", спектакълът можеше да се отмени, независимо че датите вече бяха определени.
- Излиза, че "Олимпия" не ви е поканила?
- "Олимпия" не кани никакви певци. Това е зала, която се дава под наем. Не твърдя, че те са ме поканили, защото не могат без Лили Иванова. Няма такова нещо. Ако имаш финансова възможност, отиваш. Всичко се плаща предварително. Първо идват парите и тогава се продължават преговорите.
- Какво представлява зала "Олимпия". Известна е нейната славна история, но какво е тя днес?
- Някои се опитаха да омаловажат не само моя концерт, но и престижа на залата. Не им се сърдя. Проява на некомпетентност. Меко казано.
АЗ СЪМ ПЪРВАТА БЪЛГАРКА, ПЯЛА В ТАЗИ ЗАЛА
- Споменахте, че "Олимпия" има железни закони. Бихте ли казали нещо повече за тях?
- На сцената на "Олимпия" по време на спектакъл не се допускат никакви хора освен изпълнителите. Там е абсолютно забранено да се поднасят цветя по време на концерта. Съобщава се, че букетите се поднасят след края на шоуто и те се поставят на ръба на сцената, най-отпред. Аз получих букети от ръководството на зала "Олимпия", кмета на Париж и от много от зрителите. Рампата просто беше затрупана.
Освен това е забранено снимането. За да бъде разрешено да работи моят фотограф Васил Каркеланов, трябваше да се плати огромна сума. Хиляди. И я платихме. За това няма компромиси и връзки. Въпреки забраната обаче, докато пеех, святкаха много фотоапарати.
- Вие ли сте първата българска певица, която пее в "Олимпия"?
- Аз съм първата българска певица, пяла в тази зала. "Олимпия" има архив от 1888 година, където всичко е описано. Там досега не е стъпвало не само българско краче, а изобщо изпълнител от соцлагера.
- Как класирате в кариерата изявата си в "Олимпия"?
- Моята лична преценка е, че досега концертът ми в "Олимпия" е най-емоционалният в моята кариера. В него имаше особена магия, атмосфера, вълнение. Това може би се дължеше на излъчването на залата. То не е случайно. Никога не съм се усещала по този начин, по който се усещах от самото влизане в "Олимпия". Още на репетицията бяхме обградени с изключително внимание и уважение от страна на целия персонал. И това не само към мен, а и към музикантите ми. Отнасяха се като към големи, световни звезди. Непрекъснато идваха, питаха от какво имаме нужда. Доволни ли сме от звука, от осветлението, как ни харесва сценографията.
- Чия е идеята за сценографията и осветлението?
- Тяхна. Всичко е на "Олимпия". Ние не казваме нищо. Един от законите налага концертът да бъде точно два часа. Ни повече, ни по-малко. На мен, не знам защо, ми отпуснаха още двадесет минути. Аз нямам часовник на сцената, не мога да следя времето и когато стигнах до края на списъка на предварително уговорените песни, те ми дадоха знак, че имам право на още две. Това доведе до просрочване с 20 минути, което е прецедент.
Другият железен закон е при поклона. Свършваш. Няма бис. Завесата се затваря. Само ако разреши ръководството на "Олимпия", и то го прави само за някои певци, завесата се отваря втори път. Но това е рядко изключение и не се отнася за групи. И така след края завесата пада, излизаш пред нея, покланяш се минута-две. Колкото прецениш. Прибереш ли се обратно, няма повече излизане. Закон. По никакъв повод. Колкото и да ти ръкопляскат. Аз харесвам този ред. По принцип там всеки концерт има пауза. Но ако решиш, както аз например, концертът ми да бъде без антракт, пак се плаща. И то немалко.
- Друг един спорен въпрос. Колко души имаше в залата.
- Не мога да кажа. Не знам. Чакам информация от продуцента, който ще направи отчет на всичко.
- Логично повечето зрители в залата са били българи. Има ли разлика между публиката, съставена от нашенци, живеещи във Франция, и българите тук?
- В "Олимпия" хората не се страхуваха да покажат своята емоция. Не знам защо. По-отпуснати са, по-разкрепостени. Може би живеят по-добре. Дай Боже, и тук да стане така. Но повтарям, разликата е огромна. И аз не мога да си я обясня. Никога не съм усещала такава атмосфера. Моите фенове от България също бяха там, за което им благодаря.
- А как се отрази това на вас през тези повече от два часа?
- И до днес не мога да асимилирам какво съм правила на сцената. Видях, че тук много се коментира падането ми. Исках да отстъпя една-две крачки назад, без да искам, настъпих крачето на стойката, която държи един от микрофоните, загубих равновесие и паднах. Станах веднага, без въобще да прекъсна пеенето си. Но това после го разбрах. Публиката въобще не реагира. Случва се. Все едно нищо не е било.
ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СЕ КИЧАТ С МОЯ УСПЕХ
- Видимо е, че въпреки целия ви успех изпитвате огорчение. Какво ви тежи?
- Искам моята публика тук да може да се забавлява по този начин, както сънародниците ни във Франция. Да изразява емоциите си, да има самочувствие и да бъде свободна. Да не позволява да бъде лъгана и манипулирана.
Питам се къде са институциите, които трябва да пропагандират девиза "Произведено в България". Защо не се гордеем, когато българин постигне успех, в която и да е област? Защо той не получава необходимото уважение? Смятам, че не се работи, за да се повдигне духът на тази нация. Французите ме попитаха къде са цветята от президента, премиера, министъра на културата. Защото не аз, спокойно мога да кажа, България беше в "Олимпия". Но това не се забеляза в моята страна. Сега някои хора ще се опитат да се качат на рамото ми, за да изглеждат по-високи. Ще си припишат актив. Ще кажат, че те са организирали и направили това. За първи път ще бъда нескромна. Засега това е най-емоционалният и най-грандиозен концерт в моята кариера. Ще кажа това, което мисля, както и да звучи: Гордея се със себе си. Това е мой успех. И политиците не заслужават да се кичат с него. Благодаря на тези българи, които дойдоха и се забавляваха съвсем искрено. За първи път виждам мои сънародници да се радват по този начин. Така както не съм и си представяла в най-смелите си мечти. Това беше развълнувано море от емоции. И аз бях част от това море. Така не съм се вълнувала, дори тогава, когато печелех награди от конкурси и фестивали.
Когато навремето баща ми написа на една цигарена кутия думата България и ми каза, че това е най-великата и хубава страна, той едва ли е предполагал докъде ще стигне падението на някои българи. Има хора, които се опитват да унищожават и малкото, което имаме. Ако някой спортист победи, всички го величаят. Но ако следващия път в нещо не успее, все пак това е човек, а не машина, тогава те са готови да го разкъсат. Той става виновен за всичките нещастия на тези хора.
РАЗОЧАРОВАНА СЪМ, НО АЗ ВЪРВЯ САМО НАПРЕД И НАГОРЕ
- Изглеждате доста разочарована...
- Така е. Но моите огромни разочарования в никакъв случай няма да ме сринат нито психически, нито физически. Аз вървя и ще вървя само напред и нагоре. Питам се, защо българинът винаги се крие, сякаш е виновен за нещо.
На летището в София, когато тръгвахме, ме посрещнаха три камери: една на bTV с мое съгласие, другата на моя фотограф Васил Каркеланов, третата камера нямаше лого. Операторите й гузно се криеха. Сякаш са виновни. А мен ме дебнеха като най-големия мошеник, който искат да уловят на местопрестъплението. Те нямаха достойнството да дойдат, да се представят и просто всички да си свършим работата както трябва.
Питат ме: Защо тази държава не се гордее с теб, след като си една от най-големите фигури в културата й? Не знам какво да отговоря. За първи път в живота си.
Нека ми простят сънародниците ми, които обичам с цялото си сърце, като стъпих на българска земя, като прочетох какво пише за мен, за миг намразих България. Само за миг.
НЕ ОТМЪЩАВАМ, НО ПОМНЯ ДОКРАЙ
- Не сте ли завладяна от много негативни емоции. Няма ли някога да съжалявате за тези думи?
- В една моя песен има стих: "Най-мъчно се понася чуждо щастие". Завистта не може да ме смачка. И не само мен. А и всеки, който може повече. Тук девизът е "Дай да се мачкаме". Или както казва Дончо Цончев: "Всички се плюем. От плюене не можем да се видим." Искам да задам само един въпрос. Кой българин е правил концерт някъде по света на билети. Няма такъв. В Екатерининбург преди 3-4 години имах точно такъв концерт. Само на билети. Ако дойдат хора, ще спечелиш, ако не, си на загуба. Другият концерт само с билети бе в Париж. В "Олимпия".
Над моя дом високо се вее българското знаме. Смятам, че достойно го защитих и в Париж. Учудвам се обаче, че някои българи предпочитат да веят белият байрак.
- Изглежда, искате на някого за нещо да отмъстите?
- Не отмъщавам, но помня докрай. Бог не случайно ме е целунал. Само той наказва. Бъдете спокойни, оплюването ще продължи още дълго с пълна сила. Питат ме: "Олимпия" ли е била моя мечта? Отговарям: Само с мечти не се живее. Участието ми в Париж бе процес, който се нуждае от много усилия и работа. Главен виновник е Стефан Зашев. Ако не беше той и неговото предложение, аз никога нямаше да отида там. Колкото и пари да имам. Не мечтая. Просто планирам, и то много смело.

цитирай
21. skribezium - Отзиви във вестник "Станд...
16.01.2009 08:30
Отзиви във вестник "Стандарт"- 16.01.2009 г.
Когато Лили пее песента "Искам те" едни французин възкликва "Вие сте велики!"

Французите: Тя не трябва да спира

"Изумен съм, че една неизвестна в страната ми певица успя да взриви залата". Признанието е на Майк Гоури, един от директорите на зала "Олимпия", който наблюдавал концерта от балкона.
"Аз самият се превърнах в зрител, който слуша концерта прав и танцува на всички ритмични песни. Вярно, че Лили Иванова пее на език, който не разбирам, но излъчването и присъствието, което има на сцената тя, така предава емоцията на песента, че не е необходимо да знаеш точния текст. Например и във Франция не всеки говори английски, но всички слушат американска музика. Моята оценка е като музикант, който от дълго време е в шоубизнеса", добавя Гоури. Според него на сцената Лили Иванова е в собствения си дом. И така ще бъде навсякъде по света. "Питаха ме, трябва ли да продължава да пее Лили Иванова. Отговорът ми е: Тя не трябва да спира", категоричен е французинът. Продуцентът Стефан Зашев казва, че когато Лили е изпълнявала песента "Искам те", друг от шефовете на залата се обърнал към него, стиснал го за ръката и казал: "Вие сте велики".
цитирай
22. skribezium - След концерта. . .
16.01.2009 08:32

Отзиви във вестник "Стандарт" - 16.01.2009 г.

Благодарности
Властта й обръща гръб, помагат приятелите
По време на подготовката на концерта Лили Иванова се обръща с официално писмо към правителството на България за помощ. Не получава никакъв отговор - нито "да", нито "не". Тръгва да търси хора с финансови възможности. Първият, който веднага й дава 60 на сто от необходимата сума, е г-н Митко Събев. Левон Хампарцумян, главен директор на Булбанк, се среща с нея след концерта в НДК и я кани в кабинета си. Там се събира цялото ръководство на банката. Присъства и директорът от италианска страна. Посрещат я като министър. Чухме, че ще бъдете в "Олимпия", можем да ви помогнем, кажете как да стане, казват й. Продуцентът Стефан Зашев също участва с много голяма сума. Иван Петков напечатва афишите за Париж и календар на звездата. Той също се среща с нея след едно участие и предлага помощта си. Както винаги сред хората, които помагат, са и г-жа Лили Червенякова, Светла Манчева, както и нейният продуцент в София Иван Салчев. "Безкрайно благодаря на всички", казва за благодетелите си Лили Иванова.

С тези музиканти отива на края на света
"Искам да благодаря на моите музиканти, които бяха плътно до мен и ми вдъхваха невероятен кураж", казва Лили Иванова. Това са Оги Енев, пиано, тромпет, саксофон, Бисер Иванов, китара, Орлин Цветанов, цигулка, тонинженерът Ангел Попов-Ачо. "Щастлива съм, че имам до себе си такъв екип. Те са перфектни като професионалисти и много интелигенти хора. Това бе подчертано и от ръководството на зала "Олимпия". С тях мога да отида навсякъде по света", заключава г-жа Иванова.

цитирай
23. kombakova - Това е певицата емблема на България!
19.01.2009 13:01
Българино що се срамуваш да поздравиш победителя?Слави къде се скри и не коментира концерта?Ние почитаттелите й не можем да отидем в Париж искаше ни се но така ще засвидетелстваме голямото си уважение и обич към примата на българската пом музика!Да ни е жива и здрава!
цитирай
24. cornflower - Благодаря на skribezium
20.01.2009 08:26
за подробната информация за концерта на Лили!
Лили е велика!
Благодаря й с пожелание за здраве и със същия успех да покорява световната сцена!
цитирай
25. merita - Поздрав за постинга посветен на ...
27.01.2009 07:25
Поздрав за постинга посветен на емблемата на нашата естрада.Уважавам страшно много таланта на Лили Иванова и се възхищавам на упоритоста и трудолюбието и.Без тях тя не би постигнала този успех!Поздрав!
цитирай
26. skribezium - Материалът е взет от Милионер БГ. ...
02.02.2009 08:57
Материалът е взет от Милионер БГ.блог

Author: Валентин Николов
Comment:
Разказва
ТОНЧО РУСЕВ,
композитор

"Не ми е присъщо да изпадам в умиление и да пея дитирамби за човека, който още жъне плодовете на една изумителна певческа кариера. Но не мога да говоря без възхищение за някои качества на най-голямата наша естрадна артистка.
Ще почна от нашето сътрудничество. Винаги, винаги с чувство за изключителна отговорност и, ако щете, с чувство на съмнение съм й предлагал да изпълнява моите песни. И това се дължи преди всичко на нейната изключителна взискателност, която в повечето случаи гарантира успеха. Много хора са склонни да мислят, че серията сполучливи мои песни, изпълнявани от Лили Иванова, са просто съвпадение или случайност. А не е така. Лили не приема да пее песен, която не я е развълнувала, с която да не се казва нещо на хората. Преди да чуе една мелодия, тя прочита текста... Текстът — това е първото нещо, на което обръща внимание. Ако Лили не го хареса, значи и песента няма да бъде пята. Впрочем и аз така мисля, че е правилно, когато се касае до естрадно изкуство. Естрадната песен трябва да бъде такава, че да каже нещо (и то не какво да е) на хората. След това започваме с мелодията. Винаги се налагат малки поправки, които Лили изисква. Трябва да кажа, че винаги са били сполучливи. Много хора мислят, че Лили пее по слух. Това не е вярно — напротив, тя държи обезателно да види нотите, разчита сама нотния лист на пианото (както се знае, тя е свирила на акордеон преди години). След първите репетиции отново правим някои корекции било в мелодията, било в аранжимента. Докато се получи желаният резултат... Затова бих казал, че всяка песен изисква големи и дълги усилия, упорит труд и, разбира се, ... обич към песента, за да “излезе” тя пред публиката като изблик на истинско вдъхновение.
С Лили съм бил на стотици концерти — и у нас, и в чужбина. Трябва да подчертая — всеки концерт за нея, все едно къде е той, е еднакво отговорен. Нейното вълнение и нейното сериозно отношение към работата се отразяват на всички около нея. Музиканти като Димитър Ганев, Морис Аладжем, Н. Трошанов и моя милост винаги сме усещали това. На един концерт, спомням си, органът беше настроен четвърт тон по-високо. Тя дори спря да пее и отиде да настрои органа. Защото тя е певица с абсолютен слух — рядко явление в световната естрадна практика.
Лили никога не записва песен, преди да я е “изпробвала” пред публика. Иска първо да я чуят хората, да усети тя как я възприемат... И затова много пъти ми е казвала с абсолютна точност коя песен ще стане популярна и как — това винаги ме е изумявало.
Спомням си ясно първото изпълнение на песента “Обичам те”. Бях на първия ред в зала “Универсиада”. И бях твърде неспокоен, защото знаех как тази песен вълнува самата изпълнителка. След интродукцията Лили встъпи и във втората част така се вживя, че видях сълзи на очите й. Тя завърши песента (салонът беше замрял от онова вълнение, което понякога така ярко се усеща в залите), избяга зад кулисите и... заплака като дете. Дълго след това Лили не можеше да се реши да пее тази песен. Но после нейната артистичност й помогна. И днес изпълнението е на изключителна висота.
Лили Иванова беше решила да не участвува вече в ежегодния фестивал “Златният Орфей”. Но когато й съобщих, че съм написал песен по текст на поета Дамян Дамянов, посветена на Паша Христова, тя пожела да я чуе. Изслуша я внимателно, видимо се развълнува и реши да я изпълнява. Така се стигна до нейното участие на фестивала през 1972 г. Несъмнено нашето сътрудничество донесе и първата награда.
Тук ще направя отклонение и ще кажа, че Лили Иванова много ценеше и обичаше Паша. Тя не пропуска случай и сега да подари някоя играчка на детето й, да го види. Лили е един от най-човечните човеци, които съм срещал. Човечността й взема най-различни форми. Помня един случай по време на концерт в град Сандански и допущам, че никой от присъствуващите тогава не го е забравил. Лили излезе на сцената неспокойна, вгледа се в публиката. И изведнъж изчезна зад кулисите, върна се, мъкнейки един стол, който подаде през рампата на възрастна жена, застанала права да я слуша. Излишно е да казвам, че препълненият салон бурно заръкопляска на този жест.
Популярността на Лили се дължи несъмнено на нейните дарби, засилени от упорит труд, от режима, който спазва. И от тази непосредствена топлота и сърдечност, които всеки е усетил. Тази популярност отдавна е прескочила и границите на България. Когато бяхме на турне в Съветския съюз, винаги съм си мислил дали нейната популярност там не надхвърля популярността й у нас. След всеки концерт беше необходим кордон от милиция, за да не я смачкат почитателите и събирачите на автографи, а нейните разходки по улиците на който и да било съветски град събираха опашка от поклонници. Веднъж пътувах за Истанбул. Още на границата двама-трима души, разбрали че съм музикант, ме попитаха дали има плочи с песни на Лили Иванова. А после, когато се разхождахме с нея край брега на Босфора, сподиряха ни почитатели, които искаха да я видят отблизо или да получат автограф.
Ще завърша с това: щастлив съм, че съдбата ме сближи с Лили Иванова като колега и приятел, горд съм, че нашата естрада роди такава певица като нея, певица, която несъмнено ще остави следи в историята на нашата съвременна музика."

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: skribezium
Категория: Туризъм
Прочетен: 2629606
Постинги: 240
Коментари: 2068
Гласове: 23153
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Мисисипи - реката на моето детство
2. Настроение край моята река
3. По следите на Фритилария Понтика
4. По следите на Фритилария Понтика - среща след три години
5. Созопол - спасеният град
6. Край Долнослав в средата на лятото
7. Долнослав в сърцето ми
8. Боговете на Долнослав - част І
9. Асеновград - разходка по пътеките край града
10. Асеновград - сакралният град на България
11. Белинташ - неразгаданото послание
12. Пловдив. Пролет в градините на Шевалас
13. Пловдивски спомен за Папа Йоан Павел ІІ
14. Асеновград - оазис под крепостта
15. Асеновград. Горноводенски манастир "Свети Кирик и Юлита"
16. Филипополско херцогство. Крепостта Скрибенцион и дук Рение дьо Три
17. Долнослав - лунната река
18. Асеновградският Олимп
19. Запознайте се. Аз съм скакалецът Скрибеций ди Джордж
20. Панагюрище - Memory Fuii
21. Нека любовта ми е огнище
22. Есенна пътека
23. Асеновград. Метоха. Последното дихание на една реликва
24. Есенна Чая
25. Римският път от Асенова крепост до река Луковица
26. Когато Пловдив беше Филипопол
27. Живейте в щастливия миг!
28. Един българин по сакралния път Сантяго де Камино
29. Камино дел Рей - най-ужасяващата пътека на света
30. Камино дел Муерте - най-ужасяващия път на земята