Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2017 22:43 - МОСВ отмени разрешителното за МВЕЦ
Автор: aculata Категория: Регионални   
Прочетен: 1658 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 05.03.2017 20:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Министерството на околната среда и водите отмени разрешителното решението за изграждане на изключително спорната водноелектрическа централа "Енерджи -Говедарци" в подножието на Рила.
Проектът би бил пагубен за природата в района и срещу него жалби подадоха местни хора, Риболовен клуб „Балканка“ и WWF България.

Централата попада в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на Европейския съюз заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.
         
ВЕЦ-ът е предвиден на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби, като главочът – вид опазван в рамките на европейската мрежа Натура 2000. Разминавания в координатите, посочени в разрешителното, правеха твърде вероятно засягането, както на Национален парк „Рила“, така и на питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София.

                          image

Димитър Куманов от риболовен клуб „Балканка“ изрази задоволство от решението на министерството. Той благодари както на настоящия министър на околната среда и  водите Ирина Костова, така и на предишния екип в министерството, тъй като според него голяма част от работата по разглеждането на тази жалба е свършена по времето на министър Ивелина Василева.

Куманов посочи, че се надява, че сега на ход е Басейнова дирекция-Плевен и изказа надежда, че тя ще вземе правилното решение и ще откаже да издаде ново разрешително, което отново би било незаконосъобразно. Експертът добави, че за съжаление подобни нарушения се откриват в разрешителните не само на бъдещи, но и на вече действащи ВЕЦ-ове. Според него не е имало случай, организацията му да извърши проверка и да не открие нередности. Риболовните клубове и неправителствените организации обаче нямат капацитета да проверяват всички разрешителни и затова е важно Министерството на околната среда и водите да започне да върши тази работа, без непременно да очаква да бъде сезирано, посочи още Куманов. 

Въпреки отмененото разрешително по Закона за водите, централата продължава да има действащо разрешително за строеж. Така че е твърде вероятно да бъдем свидетели на нови опити за нейното построяване.

                image

Възложител на проекта  е "Агроинженеринг - 90" ЕООД", собственост на Васил Златев, бивш дългогодишен градоначалник на Правец. Същата фирма има редица проекти за ВЕЦ в софийска област, а неотдавна нашумя с това, че заведе дело за стотици хиляди левове пропуснати ползи срещу общинското ВиК на Ботевград.  Припомняме че миналата година водното ниво на яз Бебреш, от който черпи вода едноименния ВЕЦ на Златев, спадна критично и населени места минаха на режим на водата, а централата бе принудена да спре.  Сега спорът дали водата е трябвало да се ползва за битово водоснабдяване или за производство на ток ще се гледа от съда. 

Posted on 01 March 2017 

Браво на клуб „Балканка“ и WWF България!!!

" Единственото от което има нужда злото за да тържествува е добрите хора да не правят нищо " (Едмънд Бърк)

Най накрая новината излезна и в ботевградски сайт

МОСВ спря строежа на ВЕЦ "Енерджи-Говедарци" собственост на Васил Златев



Гласувай:
14



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: aculata
Категория: Други
Прочетен: 77365
Постинги: 12
Коментари: 23
Гласове: 1977
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол