Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2018 23:16 - Мария Мудряк гостува в Софийската опера на 13-ти декември
Автор: ivanvarbanovtv Категория: Новини   
Прочетен: 525 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image


Иван Върбанов



Казахстанското сопрано Мария Мудряк, което влезе в топ 10 на най-добрите сопрани в света, ще се представи на сцената на Софийската опера и балет, в ролята на Виолета Валери от "Травиата" на Джузепе Верди, в два спектакъла - на 13-ти декември 2018 г.

Мария Казахстан влезе в топ 10 от най-добрите сопрани на света.


С голям успех Мария Мудряк дебютира на 6 декември 2017 г. на сцената на "Карло Феличе" (Италия) в една от най-популярните опери на Джузепе Верди - "Риголето". С този спектакъл бе открит оперният сезон в театъра в Генуа. Певицата изпълни ролята на Джилда, а нейн партньор бе легендарния баритон Лео Нучи. Диригент бе маестро Франческо Чампа, режисьор - Роналдо Панераи.


Мария Мудряк зае 3-то място в известния конкурс за млади оперни певци "Опералия" - 2017, който бе създаден от знаменития Пласидо Доминго пред 1993 г. (Последното издание - 2018 г., се проведе в Лисабон и бе спечелено от мецосопрана Емилия Д`Анджело, но за съжаление сред призьорите няма българин. От 21 до 26 юли 2019 г. Прага ще бъде домакин на музикалното състезание, което отличава певци от цял свят на възраст от 18 до 32 години.)

Още от момента на своето раждане Мария Мудряк се откроява с изключително силния си и звънлив глас. През 2004 г., когато навършва 10 години, тя и майка й се преместват в Милано по покана на известния италиански тенор Карло Гайфа. Маестрото започва да обучава бъдещата звезда в Scuola Musica de Milano, където той преподава. Според признанията на Мария, именно преместването й в Италия е било ключово за нейното развитие, както и възможността да се обучава в най-добрите училища и да изучава тайната на белкантото при изтъкнати педагози. Благодарение на природната си дарба, дните упорита работа и майсторската шлифовка на гласа си Мария успява да постъпи в Държавната консерватория "Джузепе Верди" и да завърши с отличие. За да влезе и да има шанс да учи певицата преминава през приемен изпит, на който 150 човека се състезават за 1 място.

Признава със задоволство, че графикът й е запълнен с години напред. Освен в Генуа и Неапол, певицата гастролира и в Националния оперен театър в Пекин - в оперетата "Веселата вдовица" и оперния спектакъл "Бал с маски", пее в ролята на Мюзета от "Бохеми" в Мумбай - финансовата столица на Индия, получава покана за три оперни гала вечери с Лео Нучи - в Модена и Пиаченца. Изявява се често и в оперния театър в Астана, в родината си Казахстан, редом с представленията си във Флоренция и планираните участия по световните сцени. Мечтае за Норма от едноименната опера на Белини.

Сред концертните й гастроли е и сегашното гостуването в София - на 13-ти декември.

Мария споделя, че изключително отговорно се отнася към избора си на репертоар и не поглежда към партии, за които все още не е готова. На певицата й бе предложено да изпълни една от водещите роли за драматичен сопран от театър, който запазва в тайна, но поради младата си възраст тя съвсем мъдро и далновидно е отказала.

Споделя, че всеки оперен певец много добре познава своя инструмент - гласа, който му е дарен, и би трябвало да подхожда внимателно към репертоара си. В противен случай има риск да си нанесе непоправими щети. Нужен е психологическа и техническа подготовка за всяка партия, дори житейски опит и натрупване на качества, за да покриеш дадена роля.

Признава, че в деня на спектакъл не употребява тежка храна, стреми се да запази добро разположение на духа. Идва три часа по-рано в театъра. Казва, че най-важното безспорно е вокалното изпълнение на партията, но за нея приоритет е и постигането на характера и сценичния образ на героинята, за да може да предаде на публиката преживяванията и състоянията на героинята си. Безпощадно прецизна е към себе си по отношение на техническото отработване на всички вокални трудности в съответната вокална партия - техническото овладяване на високи тонове, пасажи, правилното разпределяне на силата и енергията си през цялото време, постигането на цветове и нюанси, динамики и т.н. Подчертава, че най-важното за нея е да успее да привнесе в изпълнението си нещо ново, различно и уникално като интерпретация.

Публиката ще види Мария Мудряк на 13-ти декември на сцената на Софийската опера и балет.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivanvarbanovtv
Категория: Новини
Прочетен: 2547934
Постинги: 971
Коментари: 364
Гласове: 677
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930