Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2017 19:35 - Перлата на Адриатика Дубровник
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 4524 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 14.11.2018 18:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Дубровник
(на хърватски: Dubrovnik) е Перлата на Адриатика. Смятан е за един от най-красивите градове в Европа. Освен това Дубровник се слави и с богатата си средновековна история.

image
image Основан е в VІІ век под името Рагуза (Ragusa). Отначало е под протекцията на Византия. След кръстоносните походи попада под венецианска власт. През 1358 става част от Унгарско – Хърватското кралство. От началото на ХІV век до 1808 е свободна държава, известна като Дубровнишка република (Respublica Ragusina). Търговци от Дубровник търгуват и с България. В 1806 е завзет от Наполеон и в 1808 става част от френските Илирийски провинции, а по-късно от Кралство Далмация, което след Виенския конгрес в 1815 е анексирано от Австрия (от 1867 Австро – Унгария). Първата световна война е последвана от разпада на Австро – Унгарската Империя. Дубровник влиза в състава на Кралството на сърби, хървати и словенци (от 1929 Югославия). От 1991 е една от основните хърватски туристически дестинации.
Дубровник е наистина красиво място. Градът е разположен от вътрешната страна на градските стени. Старият град е запазил своите средновековни улички, по които са изградени готически, ренесансови и барокови къщи. Тук се виждат красиви мраморни облицовки. Има много добре запазени крепостни стени, които са надграждани през вековете с кули и бастиони. В града има доста църкви. Главният площад Страдун (Плаца) е павиран през 1468. След унищожителното земетресение от 1667 бил изграден отново. Около него има средновековни забележителности. Дубровник е изпълнен с живот през цялата година. Площадите и малките алеи на Стария град са пълни с туристи. Те се тълпят в многобройните кафенета, барове и ресторанти на открито. На двата края на Дубровнишкия провлак са построени пристанища. Наблизо има чисти плажове с кристална вода, заобиколени от красива природа. От 1979 Дубровник е включен в Списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Едно място, което много бих искал да видя.
image
image
image
image
image



Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100541
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961