Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2010 22:05 - Преекспонираните красавици
Автор: marishka Категория: Изкуство   
Прочетен: 2503 Коментари: 1 Гласове:
2



Преди да пристъпим към същината на настоящия материал, искам да отбележа, че ако има нещо субективно на този свят, то това е мерилото за красота.

По презумпция, грозни хора няма, а това, което краси човека, колкото и изтъркано да звучи, са освен неговата душа, така и поведението, и делата му в най-широкия смисъл на думата.

Например, не съм сигурна колко адекватно би стояла Майка Тереза на корицата на декемврийския Vogue, но има ли по-подходящо прилагателно от „красива“, което най-добре да опише нейната личност?

В този смисъл, като красиви бихме могли да класифицираме милиони личности, които далеч не отговарят на налаганите от модната индустрия идиотски стереотипи за тяло, лице, очи, форма на носа, големина на гърдите и сантиметри на талията. И добре че е така.

Тук обаче става въпрос за нещо друго. Тук става въпрос за съвременната поп култура, която, както всички знаем, има способността да налага своите модели, колкото и неадекватни да са те понякога.

Тя безкомпромисно диктува това, което е красиво и ние някак си безкомпромисно ТРЯБВА да се съгласяваме с наложеното мнение.

Е да, но не точно. Защото истината е проста: единственото, което различава кралиците на хилядите класации за красота и сексапил по популярните списания от всяка обикновена жена, е количеството популярност.

И така, готова да понеса критиките на някои от вас, искам да разконспирирам няколко дами, агресивно налагани като красавици, а всъщност не са точно такива.

И така...

image

Лейди Гага

Може би най-голямото зло, що се отнася до налагане на модели на подражание. Факт е, че Стефани Германота е най-голямата супер звезда на нашето време. Но, по същество, тя е нищо друго, освен един медиен балон.

Правят паралел между нея и поп иконите Мадона и Кайли Миноуг. Огромната разлика между първата и вторите две обаче е, че те просто „го имаха“.

Мадона никога не се е славила като прочута красавица, но на времето, тя палеше огньове, чупеше стереотипи и стана най-големия проводник и пропагандатор на сексуалността.

Харизмата на уникалния сексапилен премрежен поглед на Кайли пък изобщо няма смисъл да го коментираме.

Наскоро едно популярно списание писа, че Лейди Гага постави началото на епохата, която уби сексапила. По-точно няма как да бъде казано. В момента Гага, освен всичко, е набедена и за стилна/ модна икона.

Нищо друго, освен преекспониране.

image


Парис Хилтън

Откакто русата тигрица реши да вършее този свят, всички се питат едно и също: „Какво по-точно прави тя?“. Отговорът – нищо.

Това е може би единствената жена, която е известна, „защото е известна“. Но нима това, че е наследница на клана Хилтън е достатъчно, за да сме длъжни да гледаме госпожицата по кориците на всевъзможни светски и модни списания и дори, като участничка в класации за сексапил?

Логичният отговор е „Не“, но практиката сочи друго.

Макар и нищо особено, Парис в момента е сложена редом до най-прочутите американски красавици. Преекспониране и нищо друго.

image

Дита фон Тийз

(Тук предполагам ще отнеса най-много критики.)

Подсетихте ме за нея покрай споровете в „Чар и бедствие“. Евала на Дита по две причини: 1) Знае от кого да се учи на уроци по сексапил; 2) Имаше връзка с един очарователен изрод, което я прави достатъчно голям пич.

Но! Колкото и да ми е симпатична, няма как да я класифицирам като „класическа красавица“. Защото просто не е.

Въпреки това се надявам още дълго да ни забавлява с големите си цици и красивия си задник, потопен в огромна чаша за мартини..., защото е яко.
 
image


Дженифър Анистън

Наистина, нямам нищо против Джен. Но ако сте малко по-наблюдателни, няма как да не ви е направила впечатление една странна зависимост: Дженифър започна да оглавява класации за красота предимно СЛЕД сапунената си раздяла с Брад Пит.

Как е възможно една личност изведнъж да стане красива и сексапилна след определено събитие? Възможно е – нарича се комерсиализация.

Джоан Колинс наскоро бе коментирала, че Дженифър е сладка, но не и красива. Оплюха я, но всъщност е права.

image
 

Казват, че в „страната на слепците и едноокият е цар“ и защо ли точно такова ми се вижда положението с превърналата се в икона на Острова Кейт Мос. Не ме разбирайте погрешно – аз всъщност я харесвам.

Допада ми бунтарският й нрав, непукизмът й и вкусът й за мъже в близкото минало.

Колкото и да е забележима Кейт Мос обаче, тя е един ярките примери за това как жени с парадоскална външност са короновани като кралици на красотата, „СУПЕРмодели“ и модели, които диктуват какво е красиво.

Ако имате малко време за губене и решите да се поровите из модните каталози, всъщност ще се убедите, че плашещо голяма част от моделите и манекенките всъщност изобщо не са толкова красиви.

image

 

Бритни Спиърс

Детето-чудо. Определено госпожица Спиърс успя да преобърне музикалната индустрия в края на 90-те и началото на 21 в., като стана и главен виновник за появилата се истерия около тийн поп принцесите.

И колкото и да я уважавам за огромните напъни, които се наложи да направи, за да стане звезда (там където липсва талант, нещата се получават с много упорити тренировки), просто няма как да стане сексапилна. Никога.

image

"Толкова съм скандална! Толкова съм порно! Толкова съм секси фрийк, макар че пея лигав поп с вкус на повръщано!" Сори, ама не си.

image

Цялото родно поп-фолк съсловие

Тук спирам с аргументите, защото в мига, в който написах „поп-фолк“, небето се разтвори и върху мен се изсипаха тонове китайска коса, силикон, ботокс, гримове и всякаква синтетика.

П.С. Липсват ми 90-те - последното десетилетие с...  дух.

 






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. natali60 - Верни наблюдения.
14.12.2012 21:30
Поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marishka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 227995
Постинги: 82
Коментари: 141
Гласове: 278
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930