Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2019 20:46 - Евангелие от Никодим или за старите и новите истини
Автор: pranjeva Категория: История   
Прочетен: 6864 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 20.02.2019 08:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

За любознателни....Евангелие от Никодим. Малка тема за размисъл - за старите и новите истини, или ..няма нищо ново под слънцето. 

Малко размисли за истината...


"Пилат запита:
- Какво е истината?
Исус:
-Истината произхожда от небето.
Пилат:
-На земята няма ли истина?
Исус отговори на Пилат:
-Не виждаш ли как имащите власт на земята съдят тези, които говорят истината."


Евангелието от Никодим е известно още като " Слизането на Христос в Хадес" и представлява алегоричен разказ за странстванията на Исус в ада. Текстът представя взаимовлиянието между две култури - елинската и християнството. Други автори виждат в него начин по-лесно да се премине към новата епоха (и порядки), т.е. като необходим етап на преход. В апокрифа се застъпва идеята за превъзходството на Христос като "Цар", спасител, вседържател...

Ето още малко от текста: 
"Тогава отново дойде глас, който каза: вдигнете портите.

Като чу гласа втория път, Хадес отговори все едно не е знаел, казвайки: кой е този Цар на славата?

Господните ангели казват: крепкият и силният Господ, силният на война Господ.

И веднага след тези думи медните порти бяха разбити и железните решетки – счупени, и всички мъртви, които бяха оковани, излязоха от тъмниците . . . И Царят на славата влезе във вид на човек и всички тъмни места на Хадес бяха осветени.

image

ГЛАВА 6 (22)

Веднага Хадес извика: победиха ни: горко ни! Но кой си ти, който имаш такава сила и мощ? И какъв си ти, който идваш тук без грях, който изглеждаш малък и все пак си с голяма сила, незначителен и възвишен, роб и господар, войник и цар, който имаш власт над мъртвите и живите? Ти беше прикован на кръста и положен в гроба; а сега си свободен и унищожи цялата ни власт. Не си ли тогава Иисус, за когото ни каза главният управител Сатана, ти, който чрез кръста и смъртта си определен да наследиш целия свят?

Тогава Царят на славата сграбчи за главата главния управител Сатана и го предаде на Своите ангели, и каза: оковете с железни вериги ръцете и краката му, и врата му, и устата му.

Тогава Той го предаде на Хадес и каза: вземи го и го пази здраво до второто ми явяване.

ГЛАВА 7 (23)

И като прие Сатана, Хадес му каза: Веелзевуле, наследнико на огъня и наказанието, враже на светиите, защо беше нужно да направиш така, че Царят на славата да бъде разпънат, за да дойде тук и да ни отнеме властта? Обърни се и виж, че нито един от мъртвите не остана в мен, но всички, които придоби чрез дървото на познанието, ти ги загуби чрез дървото на кръста: и цялата ти радост се превърна в скръб; и като пожела да обречеш на смърт Царя на славата, ти обрече себе си на смърт. Защото след като приех да те пазя здраво, от опит ще познаеш колко много злини ще ти сторя. О, най-големи дяволе, начало на смъртта, корен на греха, край на всяко зло, какво зло намери в Иисус, че да замислиш неговото унищожение? Как посмя да сториш такова зло? Как се зае да доведеш в тази тъмнина такъв човек, чрез когото ти бяха отнети всички умрели от вечността?" 
Източник на текста:
 www.eklekti.com




Гласувай:
2



1. barin - Интересно е това евангелие, pra...
19.02.2019 21:27
Интересно е това евангелие, pranjeva.
Поздрави!
цитирай
2. pranjeva - Да barin, въпреки че е апокрифен ...
20.02.2019 07:57
Да barin , въпреки че е апокрифен текст, разкрива други, специфични нюанси на вярата и на личността на Христос. Въпрос на виждане, интерпретация и малко фантазия.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pranjeva
Категория: История
Прочетен: 24378
Постинги: 9
Коментари: 6
Гласове: 81
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031