Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 18:30 - THE WALL STREET JOURNAL: Решетников предал Нинова
Автор: budha2 Категория: Други   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

THE WALL STREET JOURNAL: Решетников е предал на Нинова тайна Стратегия за изборна победа


Центърът за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон сочи България като страна с най-висок риск от руско влияние от държавите в ЕС

В навечерието на президентските избори, опозиционната партия в Българи БСП е получила тайни документи – стратегия за победа на балотажа на президентските избори. Сред препоръките са: тиражиране на фалшиви новини, преувеличаване на резултатите от вота. Тези документи са близо 30 страници и са засечени от службите за сигурност в България. Изпратени са от мозъчен тръст, свързан с Кремъл, казват агенти от разузнаването. Стратегията е доставена от бивш руски шпионин, който е в забранителния списък на САЩ за влизане на руски граждани на територията им. Това пише в днешният си брой авторитетният THE WALL STREET JOURNAL. Изданието припомня, че през ноември кандидатът на социалистите Румен Радев стана победител, а партията, която сега иска да свали санкции на ЕС към Русия и да ограничи операции на НАТО в Черно море е на челни позиции в предстоящите парламентарни избори в България, които ще се проведат в неделя.

„Аз съм много притеснен“, казва Росен Плевнелиев, открит критик на Кремъл и предшественик на Румен Радев. „Активността на Русия в Източна Европа е вече на ново ниво“.

Русия отрича да прави нещо престъпно в България и Източна Европа и заявява, че винаги е работила, съобразно законите и интересите в тези страни, с които има дълбоки икономически и исторически връзки. Москва вижда в източното разширяване на НАТО заплашително проникване в зона, която тя счита за своя зона на влияние

Леонид Решетников бивш руски шпионин призна за среща с лидера на БСП през миналото лято, но отрече да и е предоставял някакви документи. „Някой си измисля това“, казва той в интервю в централата на московското дружество „Двуглав орел“, чийто офис е украсен с портрети на Путин и цар Николай II. „Който и да е направил това, той има интерес да обърка и охлади отношенията между България и Русия“.

Една голяма част от Централна и Източна Европа, където преди по-малко от 30 години населението се опълчи на съветското господство и се обърна към ценностите на запада, Русия постепенно си възвръща влиянието и подкопава позициите на ЕС и САЩ, които имат ръководна роля в евроатлантическия съюз.

По-рано този месец представители на Полша, Грузия, Унгария и Балтийските страни бяха приети в американския Сенат, където потърсиха помощ, за да бъдат спрени руските набези. Посланикът на Естония във Вашингтон, предупреди, че руснаците са работели, за „създаването на напрежение и объркване“ в ЕС. Тяхната молба идва идва и от граждани на София и Будапеща и др., които някога са имали големи надежди да достигнат демокрацията и пазарната икономика на Запада. Но сега са изгубили илюзиите, заради финансовите и политически кризи и големия приток на мигранти от Близкия изток и Африка. Според западни дипломати и анализатори руският президент Владимир Путин използва тази динамика на движение на хора през границите на по-бедните страни в Европа, разполагайки арсенал от оръжие – старо и ново – включително пропаганда и икономически лостове, хакерство и политически блъфове и уловки, за да подсили съюзниците си и да дискредитира от друга страна Запада. Властите в малката балканска страна Черна гора твърдят, че организираният опит за преврат от Русия е бил с цел отклоняването на страната от членството й в НАТО. Москва твърди, че не е участвала в този неуспешен опит. В Унгария, Словакия и България, Кремъл подкрепя крайно десните и скептично настроените националистически групи, а според европейски експерти по сигурност, в целия регион никнат като гъби убесайтове, враждабени към НАТО и Брюксел.

„Това е целта на Русия, да подкопава политическата сплотеност на западните съюзници“ казва Андерс Фог Размусен, който е бивш шеф на НАТО и премиер на Дания. „Но ние все още не осъзнаваме напълно последствията“.

Москва е обвинявана, че прилага серия от дигитални инструменти в опита си да предреши президентските избори в САЩ, а западно-европейските правителства предупреждават за руска намеса, базирайки се на свои собствени проучвания от тази година, като според критиците
руският модел се вижда в най-напреднала форма в страни като България,

която през следващата година и предстои да председателства ЕС за първи път. Противниците на Русия изтъкват, че Кремъл е направил всичко възможно и пророчеството на руския посланик в ЕС, България да се превърне в техния троянски кон в съюза вече се е сбъднало. Страната днес е най-новата членка на НАТО и най-бедната страна членка на ЕС. България има споделени от векове дълбоки исторически връзки с Русия, включително и на основата на православната вяра и славянската култура. Според анализатори страната е със застаряващо население, разбита икономика заради лошо управление, перманентна корупция и носталгия по комунистическото минало. Връхната точка в членството на България бе през 2009 г., когато една нова проевропейска партия спечели категорична победа, предприе либерализиране на пазара и започна борба с корупцията, като затвърди прозападната ориентация на страната. Но годините на слаб растеж и корупция блокираха този възход, създавайки вакум, от който бързо се възползва Русия, за да си възвърне позициите в България.

Български експерти от службите за сигурност твърдят, че Москва е финансирала протестите в страната през 2012-2013 г., с което е подпомогнала свалянето на проевропейскато правителство. Руски хакери са атакували много стратегически обекти в страната, като са се намесили в общинските избори през 2015 г., казва бившият български президент Плевнелиев. В страната процъфтяват проруските сайтове.

image

Според заключенията в доклад на Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон, България е „с най-висок риск от руско влияние от държавите в ЕС“. Причина за това, че страната е изключително енергийно зависима от Русия – осигурява над 90% от природния газ и цялото ядрено гориво за АЕЦ. Важна е и ролята на руски компании в националната икономика на България.

В статията се припомня и важната среща на Корнелия Нинова с бившия руски генерал от КГБ Леонид Решетников в София, на която е договаряна кандидатурата на настоящия български президент Радев. Анализатори твърдят, че Решетников е само един от политическите актьори, които се конкурират да оглавят регионалните операции на Москва във важни за нея страни. Служители в службите обаче разказват друга версия за срещата на Нинова с Решетников. Според тях генералът лично на ръка й е предал подробна Стратегия, изпратена от Москва за разиграване на президентските избори. Нинова обаче многократно отказва да коментира съществуването на подобен факт. От ДАНС, която е еквивалент на ФБР са получили копие от документите, изпратени от Русия до лидера на БСП. Но изключително малък е броят на лицата, които са се запознали с този документ. В него са включени препоръки да се правят седмични проучвания, чрез които да се преувеличават резултатите за подкрепата на социалистите. Дават се съвети, как да се лъска имиджът на кандидата, като се тиражират определени истории за него,

подсказани от медии на Москва

Те е трябвало да бъдат тясно координирани – първо да се пускат в лични блогове, а след това да се завъртат в основните медии, като по този начин се постига максимален ефект от предизборното говорене. В Стратегията се препоръчва на партията да се акцентира върху въпроси, свързани с политиката на Кремъл, като спирането на санкциите срещу Русия, отправяне на критики към НАТО и позитивно говорене за Брекзит и излизането на Великобритания от ЕС. Фактът, че Радев спечели изборите за президент в България, говори, че наставленията от Кремъл са имали ефект. Изданието допълва и факта, че българската социологическа агенция „Галъп“, която няма нищо общо с американската е била ангажирана и точно е прогнозирала победата на Радев. Американската агенция е предявила иска към българската за използване на името й без разрешение. Посочва се и фактът, че българските социолози са публикували резултат от тяхно проучване, според което четири членки на НОТО, включително и Българи предпочитат не Алианса, а Русия. да ги пази от външна агресия. Тези внушения са в пълно противоречие с резултати на американската „Галъп“. Така става ясно, че българските социолози заблуждават хората и разколебават доверието им в ЕС и НАТО, под руско давление.

В кампанията за парламентарни избори, които ще се проведат тази неделя, социалистите в България призоваха ЕС да вдигне международните санкции срещу Русия, внушавайки, че са в ущърб на търговските ни отношения с Русия. Те обещават да рестартират и големите руски енергийни проекти. Прогнозите са, че БСП и ГЕРБ ще получат по около 30% подкрепа от избирателите, но вероятността социалистите да съставят правителство е по-голяма, тъй като повечето други партии, които ще влезнат в новия парламент са проруски орентирани. Така БСП ще затвърди позицията си в два силови центъра – председателството на България в ЕС и в българския парламент.

image

THE WALL STREET JOURNAL цитира в заключение русофилката Светлана Шаренкова, която е и кандидат за депутат от БСП: „ Както ние уважаваме правилата на ЕС и НАТО, така и те трябва да се съобразяват с нашите специални отношения с Русия“.

image

Ако наистина американците считат ГЕРБ за проевропейска партия, то България е загубена. Който има очи, го е видял. Всички остри действия на Русия, които на практика са груба намеса във вътрешните работи на една суверенна натовска държава, са оставени без последствие от двете правителства на ГЕРБ. Тези две правителства демонстративно улесняваха Русия в укрепване на нейното влияние в България, не диверсифицираха газовите доставки, не предоговаряха 30% по-скъпия руски газ, улесняваха руснаците в придобиването на българско гражданство, улесняваха ги в придобиването на структуроопределящи икономически предприятия, като Виваком, Булгартабак и БТК, не събираха данъците на руските фирми, търпяха руски анклав - пристанище Росенец, търпяха и охраняваха символите на съветската окупация, продължаваха да обучават младите поколения в любов към Русия и СССР! Всичко това е квалифициран случай на национално предателство и национална измяна! Уолстрийт Джърнал би трябвало да уволни редактора си за тази статия!

image




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: budha2
Категория: Други
Прочетен: 8733585
Постинги: 4190
Коментари: 1130
Гласове: 1577
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930